Kinek van szüksége LEI-számra?

Kinek van szüksége LEI-számra? A LEI-számra azoknak a jogi személyeknek van szükségük, akik pénzügyi tranzakciókban vesznek részt, és akik a pénzügyi piacokon kívánnak kereskedni, például részvényeket, kötvényeket vagy más értékpapírokat vásárolnak. Számos olyan szabályozás is létezik (a joghatóságoktól függően), amely megköveteli a LEI-szám megszerzését.

A LEI-rendszer létrehozása óta világszerte számos új szabályozást vezettek be. Ez a helyzet ahhoz vezetett, hogy számos iparágban számos szervezetnek szükséges igényelnie LEI-t.

 


Mi az a LEI-szám?

A LEI vagy a Legal Entity Identifier egy egyedi, 20 számjegyű alfanumerikus kód. Célja, hogy szabályozott azonosítást biztosítson a jogi személyek, például vállalkozások és szervezetek számára, különösen a pénzügyi ágazatban. 

Célja, hogy a gazdaságok átláthatóbbá, a rájuk vonatkozó adatok pedig összefüggőbbé és könnyebben hozzáférhetővé váljanak, ezáltal minimalizálva az ilyen jogalanyokkal való üzleteléssel járó pénzügyi kockázatokat világszerte. A LEI-ről bővebben.

 


Pénzügyi intézmények, amelyek mindig megkövetelik a LEI-számot

Jelenleg a LEI-számot mindig megkövetelő jogi személyek közé tartoznak a pénzügyi intézmények, például a brókercégek, bankok, befektetési és biztosítótársaságok, valamint a hitelszövetkezetek. A LEI Regiszter elkötelezett az iránt, hogy segítsen Önnek a LEI regisztrációs folyamat során. 

A magánszemélyeknek azonban nem szükséges LEI-el rendelkezniük ahhoz, hogy a pénzügyi piacon kereskedhessenek. Ezért ha Ön nem egy vállalat vagy egy társaság, akkor egyelőre nem lesz szüksége LEI-re. 


Befektetési vállalkozások és ügyfeleik (EU)

A befektetési vállalkozások és ügyfeleik egy másik típusú szervezet, amely kifejezetten az EU-ban igényel LEI-t. Ennek oka a 2018 januárjában hatályba lépett MiFID II/MiFiR szabályozás. 

Ez azt jelenti, hogy az uniós hatóságoknak meg kell tagadniuk a befektetési vállalkozások és ügyfeleik közötti kereskedést, ha a felek nem rendelkeznek LEI-számmal. Valójában ezt “nincs LEI, nincs üzlet” szabályként ismerik. Ha az Ön szervezete ezen MiFID II/MiFiR követelmények hatálya alá tartozik, akkor igényelhet LEI-t a LEI Regiszter-en keresztül.


Kormányzati szervek (USA)

Vannak más típusú jogi személyek is, amelyeknek szintén szükségük van LEI-re, beleértve számos amerikai kormányzati pénzügyi ügynökséget. Ennek oka elsősorban az, hogy a Pénzügyi Kutatási Hivatal kötelezővé tette a LEI-t.

Ilyen ügynökségek például a Federal Reserve System (FED), a Commodity Futures Trading Commission (CFTC ) és a National Association of Insurance Commissioners (NAIC). 


RTO-k és ISO-k 

Emellett 2015 óta a pénzügyi szektoron kívül léteznek olyan amerikai kormányzati szervek is, amelyeknek szintén szükségük van LEI-ekre. A Szövetségi Energiaszabályozó Bizottság (FERC) ugyanis előírja, hogy minden RTO (regionális átviteli szervezet) és ISO (független rendszerüzemeltető) rendelkezzen LEI-el.  


A pénzügyi átláthatóságról szóló törvény érintettjei

Végül azt is célszerű megemlíteni, hogy bár jelenleg nem ez nem áll fenn, de a közeljövőben további szervezetek számára is kötelező lehet a LEI használata. 

Ennek oka az amerikai Regtech törvényen belül a pénzügyi átláthatósági törvény. Ha ezt elfogadják, akkor ez a törvény megköveteli, hogy az ilyen ügynökségek által szerzett összes ne legyen feltételekhez kötve. Az elképzelés lényege, hogy az ilyen szervezetek közötti tranzakciókat és a szabályozásukat sokkal biztonságosabbá tegyék. 

A LEI-ek az ilyen adatok azonosításának tökéletes módszere. Ezért minden olyan szervezetnek, amely az itt felsorolt szabályozó ügynökségekkel üzletel, valószínűleg hamarosan szüksége lesz egy LEI-re. 

 REGISZTRÁLJ EGY LEI-T