Mennyibe kerül egy LEI?

A Globális LEI-rendszer (GLEIS) úgy lett kialakítva, hogy a LEI-számok költségei a különböző szolgáltatóknál eltérőek lehetnek. A LEI-szám megszerzése 65 és 200 dollár közötti összegbe kerülhet, attól függően, hogy kinél regisztrál. Mivel a számot évente frissíteni kell – a költségek elkezdenek összeadódni. Emiatt arra biztatjuk, hogy fordítson nagy figyelmet az árra, és tekintse azt elsődleges szempontnak a LEI-kód regisztrálásakor. 

A LEI-szám költségei eltérőek lehetnek

A jogi személyazonosítók (LEI) kiadását a The Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF), egy nonprofit szervezet ellenőrzi. Az alapítvány nem maga adja ki a LEI-kódokat, hanem ezt a feladatot állami és magánvállalatok hálózatára bízza, amelyek helyi működési egységként (Local Operating Unit – LOU) működnek. Továbbá, a LEI-kód megszerzéséhez fel kell vennie a kapcsolatot egy LEI regisztrációs ügynökkel.

Ezért van az, hogy a LEI-szám költségei eltérőek a különböző szolgáltatóktól függően. Hogy őszinte legyek, nincsenek jobb, vagy színvonalasabb LEI-kódok. A GLEIS-t azért hozták létre, hogy csökkentse a kockázati kitettséget, és felhatalmazza a szerződésekben vagy pénzügyi tranzakciókban részt vevő ellenérdekű feleket. A szervezet a LEI-árakat a  saját díjszabási struktúrája alapján határozza meg, és semmi közük magának a LEI-kódnak az értékéhez. A kód egyszerűen egy eszköz, amely leegyszerűsíti a pénzügyi piacon aktív jogi személyek beazonosítását.

Jelenleg a GLEIF egy évre szóló LOU-s felárat kérvényenként 11 USD-t számít fel. Fontos megjegyezni, hogy nem minden regisztrációs ügynök számítja fel ezt a díjat a kezdeti árban, és előfordulhat, hogy a leiratkozásnál megjelenik, mint többletköltség. Ugyanez vonatkozik az ÁFA-kra is, 0%-os ÁFA alkalmazható, ha a vállalat érvényes uniós ÁFA-számmal rendelkezik.

A LEI Regiszter az egyik legnagyobb és legolcsóbb LEI regisztrációs ügynök világszerte. A LEI Regiszter LEI ára a választott időszakra vonatkozó kezdeti regisztrációs költségből és a GLEIF díjból áll. Az Ön HÉA-számát a VIES (HÉA Információcsere Rendszer) adatbázisával hitelesítjük, és a hitelesítés után nem kerül hozzáadásra HÉA.


Többéves LEI-regisztrációk

Annak érdekében, hogy a LEI-kód adatbázis releváns és naprakész legyen, a LEI-számot évente meg kell újítani. A határidő lejárta után a LEI-e a megújításig inaktívvá válik. A dolgok megkönnyítése érdekében a LEI Regiszter többéves megújításokat dolgozott ki. Így az egyéves regisztráció mellett 3 vagy 5 éves időszakot is választhat.

Ez nem csak költséghatékonyabb lesz, de mi vállaljuk a felelősséget a LEI-számod adatainak zökkenőmentes megújításáért, hivatalos cégnyilvántartás segítségével. 


A legfontosabb tudnivalók

    • A LEI-szám költségét az egyes szervezetek határozzák meg, ezért eltérő árakat lehet találni különböző szolgáltatóknál.
    • A LEI-kódokat évente frissíteni kell, és ha a határidő lejár, a szervezet nem tud részt venni a pénzügyi piacokon.
    • Annak érdekében, hogy elkerülje a bajt, a LEI Regiszter többéves regisztrációs modellt hozott létre, amely magára vállalja a LEI-adatok megújítását a kiválasztott időszakra. Ezzel nem csak időt takarít meg, hanem ez a módszer költséghatékonyabbnak is bizonyul!