Az ERKT megtárgyalja a LEI jövőjét

Az European Systemic Risk Board (ESRB) alkalmi dokumentumot tett közzé, amelyben a Legal Entity Identifier (LEI) fontosságáról beszél. Az ESRB feladata az Európai Unióban (EU) a pénzügyi rendszeren belüli kockázatok elhárítása és elnyítése. A dokumentum a LEI által kínált lehetőségeket tekinti úgy, hogy gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb tranzakciókat tesz lehetővé nemcsak a pénzügyi piacokon, hanem világszerte minden jogi személy számára.

 

Legal Entity Identifier

Az ESRB-papír tartalma: “A LEI szélesebb körű használata nem csak a szabályozók és más hatóságok számára jár előnyökkel. Az előnyök a szélesebb pénzügyi és nem pénzügyi ágazat, valamint a tudományos körök számára is elérhetőek. Mivel a LEI-adatbázis közjószág, szabadon hozzáférhető. A LEI megteremti a digitális korszak világméretű infrastruktúráját a jogi személyek területén, ahogyan a telefonkönyv tette azt az analóg korszakban.”

Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF), a Global LEI System (GLEIS) felügyelő szerve értékeli a LEI-kibocsátóként működni kívánó szervezetek alkalmasságát, üdvözli az ESRB nyilatkozatait, és tovább tárgyalja a témát.

A GLEIF kiemeli, hogy miközben az ESRB dokumentum elismeri a LEI széleskörű lehetőségeit, a jelentés rámutat a pénzügyi és nem pénzügyi jogalanyok általi globális elfogadás lehetséges gátló tényezőire is. Ezek közé tartoznak a LEI megszerzésének és szükség esetén megújításának költségei a kisebb vállalatok esetében; az érdeklődés és a tudatosság hiánya a pénzügyi szektoron kívül, valamint az, hogy nincs olyan jogszabály, amely minden országot kötelezne bizonyos kódok használatára, ami megkönnyítené a kommunikációt szerte az érintettek között. A jelenlegi éves megújítási arány (amely a referenciaadatok frissítését írja elő, ha azok bármilyen módon megváltoztak) szintén nem elég gyakori egyes felügyeleti célokra.

Az ESRB megtalálta a módját, hogy leküzdje ezeket az akadályokat, és azt ajánlja, hogy a LEI-k kiadására létrehozott globális rendszert terjesszék ki a nemzeti cégjegyzékekre és a pénzügyi intézményekre. Ez lehetővé teszi számukra, hogy mindketten képesek legyenek ügynökségi vagy tanácsadói szerepüket betölteni, és megkönnyítsék a LEI-kibocsátást jogi személy ügyfeleik számára azáltal, hogy akár regisztrációs ügynöki, akár érvényesítési ügynöki szerepet vállalnak.


Lehetséges szabályozási intézkedések

A Globális LEI-rendszer keményen dolgozott egy megbízható és szilárd szabályozási keret létrehozásán. Mivel azonban minden rendszer csak annyira jó, mint amennyire a résztvevői, fontos, hogy megértsük, hogyan játszhat a globális szabályozás szerves szerepet ennek az új kezdeményezésnek a sikerében. A GLEIF betekintést nyújt abba, hogy milyen típusú működési perspektívára lehet szükség ezeknek a szabályozásoknak, ha valóban segíteni akarják az ESRB ajánlatainak megvalósítását.

Company Law

A LEI-ek kibocsátását előíró globális jogszabály bevezetése világszerte hatékony lenne a vállalkozások számára. Ez csak akkor valósulhat meg, ha minden bejegyzett szervezetnek a saját cégnyilvántartásán keresztül LEI-t adnak ki.

AML Law

Az ESRB ajánlásainak teljesítésére egy másik lehetőség lehet a pénzmosás elleni szabályozások kiegyenlítésére világszerte. Az ilyen jogszabályokat esetleg úgy lehetne aktualizálni, hogy a pénzügyi intézmények számára kötelezővé tegyék a LEI használatát minden jogi személy esetében az ügyfél-átvilágítási intézkedések céljából.

Payments Law

Végül, mivel a fizetési jogszabályok folyamatosan fejlődnek, és a hatékonyságra való globális törekvés napról napra erősebbé válik – olyan innovációk révén, mint az ISO 20022 tanúsítás, amely már most is felhasználja a LEI-azonosítási szabványokat -, ennek integrálása pénzügyi rendszerünkbe természetes következő lépés lenne. Amint azt az AML Law-ban fentebb említettük, a LEI-nek a fizetésekbe való integrálása a pénzügyi intézményekre támaszkodna, hogy megkönnyítsék a LEI-k megszerzését és fenntartását az ügyfélkörük számára. 


A legfontosabb tudnivalók

A nemzetközi azonosító iránti igény egyre nagyobb, mivel a vállalkozások és a fogyasztók mindenütt egyre inkább digitálisak. Egy olyan globális szabvány, amely megerősíti, hogy kivel üzletelnek, nemcsak a határokon átnyúló kereskedelemben lesz előnyös, hanem az online vásárlás, a telefonos hitelkártyás fizetés vagy akár a számlázással kapcsolatos tevékenységek során is; elkerülhetetlenül segít megszüntetni a tranzakciókból adódó súrlódásokat és növeli a biztonságot.

A globális LEI-rendszer egyedi és hatékony azonosító, amely egyre jobban beindult, mivel minden jogi személy használhatja, ellentétben más regionális vagy nemzetközi rendszerekkel, amelyek nem feltétlenül nyújtanak pontos információt.

A LEI szélesebb körű használata, kezdve a kibocsátás minden jogalany számára történő kötelezővé tételével, lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy más joghatóságok globális befektetői számára nagyon kis költség befektetésével jobban láthatóvá váljanak. Emellett lehetővé teszi az e-kereskedelem és valamennyi digitális tranzakció biztonságosabbá tételét.