Global Business Identifier (GBI) – Kereskedelmi átalakulási kezdeményezés

A Határügyi Ügynökségek Közötti Végrehajtó Tanács (BIEC) új értékelő koncepciót (Evaluative Proof of Concept, EPoC) dolgozott ki, amely három különböző jogalany-azonosítót tesztel, és meghatározza, hogy melyik kombináció a legoptimálisabb az egyedi azonosításárára a következőknek: fő jogi személyek, azok tulajdonosi szerepe és konkrét helyszínek a globális ellátási lánc funkcióiban. A GBI EPoC célja, hogy az automatizált kereskedelmi környezetben működjön, és a tervek szerint 2022 tavaszán indul.

A Virtuális Kereskedelmi Héten a résztvevők részt vehettek egy előadáson, ahol az amerikai vám- és határvédelem (CBP) elmondta, hogy a 2020-as pénzügyi évben több mint 365 000 aktív, nyilvántartott importőr, valamint 16 500 vámügynök volt. Miközben ezek a bejelentők kötelesek minden importra vonatkozóan gyártó/szállító azonosító számot benyújtani, a CBP kijelentette, hogy a MID nem rendelkezik a pontos ellátási láncról való pontos betekintéshez szükséges adatminőséggel, adatgazdagsággal és egyediséggel. Ez a probléma a CBP által kezelt szállítmányok hatalmas számát érinti, amely a 2020-as pénzügyi évben 28,5 millió teherkonténert, 32,8 millió behozatali helyet, 148 millió de minimis értékű légi szállítást és 94 millió tehergépkocsival történő szállítást foglalt magában.


A GBI megoldási javaslatai

Legal Entity Identifier (LEI)

A LEI egy 20 számjegyű, alfanumerikus azonosító, amely egy jogi személyre vonatkozóan egyedi, mögöttes referenciaadatelemeket tartalmaz.

2022-04-13-ig világszerte 2.112,123 LEI-t adtak ki, és a számok gyorsan mennek felfele.

Data Universal Numbering System (DUNS)

A DUNS egy 9 számjegyű numerikus és nem indikatív azonosító, amely több mint 200 referenciaadatelemet tartalmazó könyvtárral azonosítja az egyedi üzleti létesítményeket.

Világszerte több mint 300 millió DUNS létezik.

Global Location Number (GLN)

A GLN egy 13 számjegyű numerikus azonosító, amely az alapul szolgáló referenciaadatelemek különböző csoportjaival rendelkezik, amelyek a helyhez, a funkcióhoz és a műveletekhez igazíthatók.

Több mint 2 millió vállalat használja a GS1 vállalati szabványokat, és 100 millió terméken van GS1 vonalkód.


GBI értékelő koncepcióbizonylat

A CBP kijelentette, hogy az ügynökségek közötti munkacsoport már dolgozik egy olyan értékelő koncepcióvizsgálaton, amely tesztelni fogja a javasolt megoldásokat, és meghatározza e három, a tulajdonosi, konkrét üzleti és globális helyszíneket, valamint az ellátási láncban betöltött szerepeket és funkciókat egyedileg azonosító egységazonosítók legjobb kombinációját. A tesztelés önkéntes résztvevőinek mindhárom azonosítót be kell nyújtaniuk a gyártó/termelő, az eladó és a feladó (függetlenül attól, hogy ezek ugyanaz a szervezet-e vagy sem) számára az automatizált bróker-interfészen keresztül. A forgalmazó, az exportőr és a csomagoló azonosítóinak megadása továbbra is opcionális marad. A teszt teljes körű értékeléséig azonban a MID továbbra is kötelező és ugyanakkor elfogadott lesz.

A tesztelés 10 országot érint: Kína, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Franciaország, Mexikó, Vietnam, Olaszország, Franciaország, Olaszország és Szingapúr.

A teszt 6 termékkategóriára terjed ki: alkohol, orvostechnikai eszközök, személyes cikkek, tenger gyümölcsei, játékok, és az Egyesült Államokból visszaküldött áruk.

Ezért azok a kereskedelmi tagok, akik az említett országok valamelyikében folytatnak üzleti tevékenységet, és az említett kategóriák valamelyikébe tartozó terméket importálnak, részt vehetnek a vizsgálatban.